Säkra trädetableringen med hjälp av bevattning

 
Att vid trädetablering ta hjälp av av droppbevattning är den mest gynsamma lösningen för växtligheten och är detta möjligt så finns det inget som kan konkurrera med det.
 
Vid nyplantering är det många faktorer som kan påverka etableringen av växten ute i den nya miljön:
 

Droppslangsring runt träd för extra stödbevattning

• Vattentillgången 
• Näringstillförslen 
• Syreupptagningsförmågan till rötterna 
  detta för att nämna några. 
 
Finns inte samspelet mellan dessa faktorer hämmas tillväxten i stor grad, eller t.o.m gör att växterna tynar bort helt. Generellt kan sägas att bevattning ska ske på samma sätt som i naturen, den bästa bevattningen vi kan tänka oss är väl ett stilla vårregn som sakta sipprar ner i marken och fuktar växternas rötter. 
 
 
 
 
 
Vad är det för fördelar med detta och hur kan vi överföra detta på ett artificiellt sätt? 
Jo, vårregnet i detta fall byts ut till våra dysor och droppslangar. 
 

Befuktning i bladverket på träd

 

 

Kombinerad bevattning för bladverk och rotklump

Dysorna fungerar som befuktare av bladverket på trädet och skyddar det mot torkstress som annars är 
en vanlig på nyplanterade träd. Vidare inte att förglömma dricker träden även via bladen samt att dysorna är utmärkta att använda vid ev. bladgödsling.
 
Droppslangen förser träden med en långsam och exakt bevattning utan avdunstning. Vid droppbevattning sprids vattnet runt växten på sådant sätt att jorden inte ”slår ihop” med syrebrist till rötterna som följd. 
 
Jämför detta med att då och då lägga på en stor mängd vatten via slang som gör jorden tung och kompakt.
För att inte glömma, det ännu vanligare fallet, där en dräneringsslang läggs runt trädet och fylls upp till bredden vid de enstaka bevattningstillfällena. Det då redan törstande trädet, utsätts för temporär övervattning och tvingas stå med ”blöta fötter” tills det har torkat upp igen. 
 
Nej, den bästa bevattningen som finns är vårregnet, detta har vi tyvärr inte klarat av att konstruera ännu, men till dess är vårt koncept med dysor och droppslang det bästa. 
 
 

   

LÄS / BESTÄLL KATALOG

Katalog 2018
 
Beställ hem ett eget exemplar av vår katalog utan kostnad. 
Ni kan även ladda ner katalogen i PDF:fomat här »
 
 

BROSCHYR / BRUKSANVISNING

Vill du veta mer om våra produkter och tjänster kan du ladda ner mer material så som broschyrer och bruksanvisningar i PDF-format här » 
 
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.